Wij hebben hier een aantal handige artikelen voor je op een rijtje gezet.

Tips & Tricks

 • Kledingadvies voor de man


  Bij een eerste gesprek wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Maar wat is passende kleding voor een sollicitatiegesprek? Ieder bedrijf is anders, waardoor het lastig om een juiste kledingkeuze te maken. Zorg er daarom voor dat je ruim van tevoren weet of je laat informeren wat de verwachtingen zijn over wat je aantrekt. Je kunt altijd bij je consultant of het bedrijf war je het gesprek zal hebben navragen wat de verwachtingen zijn rondom je kledingkeuze. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om deze vraag te stellen, lees dan verder.


  KLEDING

  Als je als man besluit om in pak te solliciteren, ben je zelden overdressed. Een witte blouse met een donkerblauwe of grijze pantalon werkt altijd. Kies hierbij niet voor sneakers, maar nette schoenen met een bijpassende riem. Uiteraard zorg je dat je blouse netjes is gestreken. Sommige bedrijven vinden het prettig als je hierbij een stropdas draagt. Bij twijfel adviseren we om wel een stropdas te dragen. Deze kan altijd weer af worden gedaan als dat bij aankomst een betere optie lijkt.


  UITERLIJKE VERZORGING

  Het is belangrijk dat je als man geschoren op je sollicitatiegesprek verschijnt. Als je een baard hebt, zorg dan dat deze netjes is getrimd. Daarnaast is een verzorgd uiterlijk erg belangrijk. Zorg voor een frisse adem, verzorgde nagels (geen vuil eronder en netjes geknipt), vermijdt opvallende sieraden en zorg dat je fris ruikt. Heb je een tatoeage, bedek deze dan op je eerste gesprek.


  DO’S
  • Donkerblauwe/grijze pantalon met een witte blouse
  • Onderzoek welke kleding er over het algemeen wordt gedragen bij het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek hebt
  • Verzorgd uiterlijk
  • Nette schoenen


  DONT’S
  • Opvallende blouse met stripfiguren of motieven
  • Te veel/weinig deodorant of parfum
  • Petten of hoeden
  • Sneakers


 • Kledingadvies voor de vrouw


  Bij een eerste gesprek wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Maar wat is passende kleding voor een sollicitatiegesprek? Ieder bedrijf is anders, waardoor het lastig om een juiste kledingkeuze te maken. Zorg er daarom voor dat je ruim van tevoren weet of je laat informeren wat de verwachtingen zijn over wat je aantrekt. Je kunt altijd bij je consultant of het bedrijf war je het gesprek zal hebben navragen wat de verwachtingen zijn rondom je kledingkeuze. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om deze vraag te stellen, lees dan verder.


  KLEDING

  Voor vrouwen is er meer keuze in kleding dan voor mannen. Nette kleding wordt altijd verwacht, maar een mantelpak is niet per definitie nodig. Een nette broek met een getailleerde witte blouse is vaak al voldoende. Heb je dit niet, dan adviseren we je voor een andere kleur nette blouse te kiezen. Maak het geheel af met mooie pumps, mits je er goed op kunt lopen. Je kunt platte schoenen meenemen en je pumps aantrekken voordat je het kantoor binnen gaat. Kun je niet op deze schoenen lopen, dan zijn nette platte schoenen ook voldoende. In plaats van een broek kun je er ook voor kiezen om een rok of jurk aan te trekken. Zorg er dan wel voor dat je niet voor een te kort exemplaar kiest. Het liefst net boven de knieën. Hou het netjes en niet te uitdagend.


  UITERLIJKE VERZORGING

  Zorg ervoor dat je een verzorgd uiterlijk hebt. Hiermee bedoelen we dat een neutrale make-up, je haar netjes los of bijvoorbeeld opgestoken. Zorg daarnaast voor een frisse adem en verzorgde nagels. Opvallende nagels kunnen afleiden van het gesprek. Daarom adviseren we je een lichte kleur of glans te kiezen. Draag niet te veel sieraden, want ook deze kunnen afleiden van het gesprek. Als je een rok draagt, zorg dan dat je een extra panty bij je hebt. Heb je een tatoeage, bedek deze dan op je eerste gesprek.


  DO’S
  • Witte blouse met een pantalon
  • Onderzoek welke kleding er over het algemeen wordt gedragen bij het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek hebt
  • Nette pumps
  • Verzorgd uiterlijk


  DONT’S
  • Te korte rok
  • Te veel/weinig deodorant of parfum
  • Uitdagende kleding
  • Naaldhakken


Hoe meer energie je in je sollicitatie steekt, hoe hoger het slagingspercentage....  --
 • Het advies voor de opbouw van een CV


  In veel situaties is het CV hét document om je kennis en kunde onder de aandacht te brengen. Echter blijft het moeilijk om op papier het verschil te maken tussen al die anderen die op een vacature reageren. Ondanks dat we veel mensen bemiddelen zonder dat de vaardigheden op het CV het uitgangspunt zijn, helpen we wel graag om te allen tijde een goede eerste indruk te maken.


  EERSTE INDRUK VANUIT DRIE KERNELEMENTEN

  We adviseren om op de eerste pagina alle relevante informatie te zetten waar voor het grootste gedeelte een keuze op wordt gemaakt en vergeleken wordt met een vacature. Drie elementen die in ieder geval makkelijk te vinden moeten zijn, is: persoonlijke informatie, genoten opleidingen en de meeste recente werkervaring. Een werkgever kan op basis van deze gegevens direct matchen of je aansluit op de vacature en in welke mate.


  PERSOONLIJKE INFORMATIE

  De persoonlijke informatie waar altijd om wordt gevraagd zijn de naam, het adres, de woonplaats en de contactgegevens. Daarnaast wordt er nog wel eens gekozen voor een korte tekst waarin iets meer over de persoon zelf wordt geschreven. Het is echter niet eenvoudig om hierin onderscheidend te zijn. Lukt het niet om een pakkende tekst te schrijven? Dan is het geen probleem om dit achterwege te laten.


  OPLEIDING

  Maak het de lezer van je CV zo eenvoudig mogelijk. Begin daarom altijd met je laatst genoten opleiding, omdat die waarschijnlijk het uitgangspunt vormt voor de vacature waar je op hebt gereageerd. Benoem eventueel met welk cijfer je bent afgestudeerd, echter is dat geen harde eis. Het noemen van vakkenpakketten is niet noodzakelijk.


  WERKERVARING

  In het verlengde van de opleiding geldt ook voor de werkervaring dat je begint met je huidige of meest recente werkervaring. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over de inhoud van je werkzaamheden. Dit kan door te omschrijven wat je hebt gedaan en niet te beperken tot één woord. De leesbaarheid vergroot je door te werken met bullet points. Door in je omgeving te vragen of alles helder genoeg is, controleer je of je ervaring begrepen wordt. Je kunt aan je ervaring toevoegen aan wie je rapporteert of met welke afdelingen en mensen je hebt samengewerkt. Met projecten of andere tijdelijke activiteiten kun je vaak het onderscheid maken ten opzichte van je “concurrentie”.


  FOTO

  Iedereen heeft er een mening over en juist daarom is ons advies eenvoudig. Omdat er nog nooit een CV is afgewezen waarbij geen foto was opgenomen, kun je ervoor kiezen om geen foto op je CV weer te geven. Echter bij gebruik van een foto wordt er al dan niet bewust een mening gevormd. Zowel positief als negatief.


  REFERENTIES

  Referenties zijn een heel goede manier om een beter en breder beeld te geven van je eigen kunnen. Vaak kan een eerdere werkgever kwaliteiten benoemen die jij van jezelf niet ziet of niet herinnert. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw gesprek en ervaring. Wel is het te adviseren om je referenties van te voren te informeren of zij bereid zijn en beschikbaar zijn om een referentie over  je te geven.


  HOBBIES EN INTERESSES

  Je activiteiten buiten de werkzaamheden om kunnen een leuk aanknopingspunt zijn in een gesprek. Zorg er wel voor dat er relevante activiteiten te noemen zijn die horen bij een professional. Internetten en winkelen vallen hier dus niet onder.


  LAAT JE CV CONTROLEREN

  Met alleen een foutloos CV laat je al een goede indruk achter. Wanneer je je CV hebt gemaakt, zorg er dan ook voor dat je eventueel vraagt om de laatste fouten eruit te filteren. Wil je laten weten welke indruk jouw cv maakt, neem dan contact met ons op.


 • Sollicitatietips


  De basis voor een succesvolle presentatie én een vlot sollicitatiegesprek leg je door je goed voor te bereiden. Je moet je afvragen hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kunt in je mooiste kleding en met het meest indrukwekkende CV nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie sla je alsnog een modderfiguur. Een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk.


  STAP 1: WEET WAT JE UIT HET GESPREK WILT HALEN

  Ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek is het belangrijk om de insteek duidelijk te hebben. Kortom, je wil een indruk maken omdat jij overtuigd bent dat jouw profiel past. Ook kun je nog onderzoeken of je de juiste persoon bent of de juiste kwalificaties hebt om een rol te vervullen. Dit is heel bepalend voor de vragen die je stelt en of je een goed besluit kan nemen ten aanzien van de vacature.


  STAP 2: VOORBEREIDING

  Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en voldoende weet over de organisatie en je gesprekspartners. Hierin gaat het er niet om dat je alles begrijpt of uit je hoofd leert, maar wel dat je goede vragen kunt stellen en geïnteresseerd overkomt. Vanuit deze voorbereiding kun je namelijk beter antwoord geven op de drie kernvragen voor een eerste gesprek:

  • Waarom wil je werken voor dit bedrijf?

  • Waarom vindt jij op deze functie zo interessant?

  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

  Deze vragen worden niet vaak letterlijk gesteld maar veel vragen leiden hier wel naartoe.


  STAP 3: VEEL GESTELDE VRAGEN

  Veel vragen die worden gesteld zijn vergelijkbaar met elkaar en lijken soms open deuren. Echter, een professional bereidt zich voor en weet waarom ze welke vragen stellen. Zorg dan ook dat je goed bent voorbereid op de volgende vragen:
  • Wat zijn je sterke/zwakke kanten?

  • Waar sta je over 5 jaar?

  • Wat zeggen je vrienden over je?

  • Vertel eens iets over jezelf.

  • Wat denk je dat deze functie inhoudt?

  • Hoe functioneer je in een team?

  • Wat zoek jij in een baan of werkgever?


  STAP 4: STEL ZELF VRAGEN!

  De beste indruk maak je niet met de antwoorden die je geeft maar met de vragen die je stelt. Je kunt hiermee aangeven dat je de functie of het bedrijf begrijpt. Echter, soms zijn er ook persoonlijke belangen waarvan je wilt weten hoe het bedrijf er mee om gaat. Met name hierin is er risico dat je voorbij gaat aan het belang van het bedrijf. Hieronder vind je voorbeelden van leuke vragen en risico vragen en hoe hier mee om te gaan.

  Leuke vragen:

  • Wat is het eerste wat ik morgen op zou moeten pakken?

  • Waarom ben je zelf voor dit bedrijf gaan werken?

  • Wat wordt er onderling ondernomen?

  • Wat verwachten jullie van de werknemer die hier begint?

  • Wat doen de werknemers in hun weekend?

  • Welke werkzaamheden moet ik als eerste uit handen nemen (stel aan leidinggevende)?  RISICO VRAGEN POSITIEF OMZETTEN:

  VOORBEELD 1: KAN IK PROMOVEREN VANUIT DEZE POSITIE?

  Veel kandidaten vragen vooraf al om promotie. Het gevaar is dat ze minder motivatie tonen voor de betreffende rol. Echter omdat veel mensen dit wel belangrijk vinden adviseren we de volgende vraag te stellen:

  • Hoe verwachten jullie dat ik mij ga ontwikkelen op de lange termijn?


  VOORBEELD 2: WANNEER KAN IK BEGINNEN?

  Zowel aan de kant van de klant als die van de kandidaat komt deze vraag over alsof beide partijen de keuze al hebben gemaakt. Kandidaten met een baan willen voor hun gevoel een rustige keuze maken. Bedrijven daarentegen, willen vaak niet de kandidaat die maar blijft benadrukken dat hij morgen kan starten. Mocht je toch graag willen weten hoe de tijdslijnen lopen, stel dan de volgende vraag:

  • Wat is het beste moment dat iemand start in deze rol?